Buletin informativ: Modificări legislative 17 Septembrie 2024

Cuprins:
I. Noi facilități fiscale
II. Raportarea SAF-T pentru contribuabilii mici

III. Venit minim neimpozabil pensii militare


I. Noi facilități fiscale
Monitorul Oficial nr. 905 din 6 septembrie 2024 a publicat Ordonanța de Urgență nr. 107/2024, care introduce măsuri de reglementare fiscal-bugetare pentru gestionarea creanțelor bugetare și reducerea deficitului bugetar în România pentru anul 2024. Această ordonanță oferă noi facilități fiscale, inclusiv anularea unor obligații fiscale restante și acordarea unor bonificații pentru contribuabilii care plătesc impozitul pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor.

Anularea accesoriilor fiscale (Art. I)

Contribuabilii, fie persoane fizice, fie juridice, inclusiv entitățile fără personalitate juridică, profesioniștii liberali, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice, pot beneficia de anularea accesoriilor fiscale aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024.

Condiții pentru aplicarea acestei facilități:
Sunt considerate obligații bugetare principale restante toate datoriile cu termenul de plată depășit până la 31 august 2024 inclusiv, precum și cele stabilite ulterior prin decizii de impunere comunicate până la această dată. Aceasta include și datoriile stabilite prin decizii de impunere emise din oficiu sau prin declarații de impunere depuse cu întârziere între 1 septembrie 2024 și data depunerii cererii de anulare a accesoriilor.

Excepții:
Nu sunt considerate restante la data de 31 august 2024 obligațiile pentru care s-au acordat înlesniri la plată sau cele a căror executare a fost suspendată. Dacă înlesnirile la plată își pierd valabilitatea până la 25 noiembrie 2024, aceste obligații vor fi considerate restante și vor fi eligibile pentru anulare.

Situații particulare pentru facilități (Art. II – V, IX – XII și XVI):

  1. Anularea obligațiilor fiscale accesorii:
    Pentru a beneficia de anularea accesoriilor fiscale, obligațiile principale trebuie să fie achitate integral până la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024.
  2. Anularea accesoriilor pentru obligații fiscale suplimentare:
    Debitorii care depun o declarație rectificativă pentru obligații fiscale suplimentare între 1 septembrie și 25 noiembrie 2024 pot beneficia de anularea accesoriilor aferente dacă achită obligațiile principale până la data depunerii cererii de anulare.
  3. Anularea accesoriilor pentru obligații deja stinse:
    Accesoriile aferente obligațiilor bugetare stinse până la data de 31 august 2024 pot fi anulate dacă toate datoriile ulterioare sunt achitate până la data de 25 noiembrie 2024.
  4. Anularea accesoriilor în cazul controalelor fiscale:
    Dacă diferențele de obligații fiscale sunt stabilite în urma unui control fiscal în derulare la data intrării în vigoare a ordonanței, accesoriile pot fi anulate dacă obligațiile principale sunt achitate în termenul legal de plată.
  5. Anularea accesoriilor pentru debitorii cu eșalonări:
    Debitorii care au eșalonări în derulare pot beneficia de anularea accesoriilor dacă își achită integral datoriile principale și finalizează eșalonarea până la data de 25 noiembrie 2024.

Bonificație pentru plătitorii de impozit pe profit și microîntreprinderi (Art. XVII)

Contribuabilii care plătesc impozit pe profit sau impozit pe veniturile microîntreprinderilor pot beneficia de o bonificație de 3% din impozitul anual datorat pentru anul fiscal 2024, cu condiția să nu înregistreze datorii restante la momentul depunerii declarațiilor.


II. Raportarea SAF-T pentru contribuabilii mici
Începând cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii încadrați în categoria contribuabililor mici la 1 ianuarie 2022, precum și contribuabilii nerezidenți înregistrați în scop de TVA în România, au obligația de a transmite fișierul standard de control fiscal (SAF-T) prin intermediul Declarației D406.

Perioada de grație:
Contribuabilii mici vor beneficia de o perioadă de grație în care nu vor fi sancționați pentru nedepunerea sau depunerea incorectă a fișierului SAF-T. Această perioadă variază între 6 luni pentru prima raportare și 2 luni pentru a cincea raportare, în funcție de frecvența raportării (lunară sau trimestrială).

III. Venit minim neimpozabil pensii militare

OUG nr. 110/2024 privind completarea Legii nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si stabilirea unor masuri fiscale

Legea nr. 244/2024 se completeaza cu un nou articol, art. IV, prin care incepand cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, acordate in baza Legii privind pensiile militare de stat, plafonul de venit neimpozabil lunar este de 3.000 lei.